Norden kan blive verdens digitale kraftcenter

Norden kan blive verdens digitale kraftcenter

Især Norden og Østersø-regionen forventes at være den helt store drivkraft, når Internet of Things for alvor tager fart i de kommende år, med over dobbelt så mange IoT-enheder online på blot fire år

Af Lars Bennetzen

På forbrugerniveau ventes de nordiske og baltiske lande at stikke digitalt af fra store dele af den øvrige verden. I dag har hver borger i Norden og Baltikum i gennemsnit tre enheder, der er koblet på internettet; oftest mobiltelefon, tablet eller tv. Men i 2021 forventes det, at gennemsnittet vil stige til seks enheder per borger. Det er fire gange så mange, som i resten af verden. Det viser den seneste udgave af den årlige analyse om Connected Things, der udarbejdes af Telia Company.

- Danmark og de øvrige nordiske lande er nogle af de teknologisk bedst forbundne lande i verden. Vi har lige set Danmark, blive kåret som Europas mest digitale land og med flere af vores naboer på de følgende pladser. Hvis vi griber mulighederne rigtigt an, kan vores digitale infrastruktur blive et fantastisk grundlag for et potentielt digitalt og økonomisk boom i hele østersø-regionen, siger Henriette Wendt, der er Telia Companys øverste chef for Danmark, Estland og Litauen.

Bedre miljø og økonomi

Væksten indenfor Internet of Things er stadig i en tidlig fase, men hver dag bliver stadig flere biler, bygninger og maskiner koblet på internettet. Når almindelige hverdagsting, som fx biler, alarmer og varmesystemer kobles på nettet, får den enkelte bruger adgang til en lang række data om sit eget forbrug. Det åbner helt nye muligheder for alt fra mere miljøvenlig kørsel, og bedre varmestyring til potentielt billigere forsikringer.

- Internet of things er ikke bare digitale drømmerier, som vi telco-folk nørder rundt med. Først og fremmest er der store miljømæssige gevinster at hente – og så kan det faktisk betyde noget for privatøkonomien hos helt almindelige mennesker, siger Henriette Wendt.

Også i industrien er der store gevinster at hente med Internet of Things. Automatisering og sikkerhed er her i kraftigst stigning. Men det er i sundhedsvæsenet og ældreplejen, at Telia har set brugen af Internet of Things vokse hurtigst. En udvikling, som Telia forudser vil tage yderligere fart i de kommende år. IoT-løsninger til ældreplejen og i forbindelse med plejeboliger ventes at stige så kraftigt, at mængden af enheder som fx alarmer vil stige med 500% i de kommende år.

I de nordiske lande vurderes det, at IoT-omsætningen vil blive fordoblet over de kommende fire år. Frem mod 2021 vurderes markedet i de nordiske og baltiske lande at blive fordoblet fra en omsætning på ca. 7 millliarder euro i dag til forventet 17 milliarder i 2021. Endnu større vækst spår Telia, man vil opleve i de baltiske lande isoleret set. Her forventes en tredobling fra 0,74 mia. euro til 2,2 mia. i 2021.