Regeringsudspil er et skulderklap til crowdlending

Regeringsudspil er et skulderklap til crowdlending

Når bankernes lånelyst forsvinder i takt med de øgede Basel-anbefalinger, må danske iværksættere søge nye veje til kapital

Nye kapitalmuligheder er da også målsætningen i regeringens nye udspil, der dermed kan blive et vigtigt skulderklap til crowdlending.

I regeringens netop offentliggjorte Erhvervs- og vækstudspil er nemlig ambitionen klar. Flere danskere skal vælge at investere i de dygtige virksomheder, der vil tegne dansk erhvervsliv de næste 10, 20 og 30 år – men som ofte oplever problemer, når de skal låne penge.

"Mere end hver 5. it-virksomhed oplever i dag, at manglen på kapital er en barriere for vækst. Der er et enormt behov for at skaffe finansiering til vækstlaget i dansk erhvervsliv. Desværre har bankerne smækket bankboksen i," siger Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Bankernes lånestop går især ud over it-branchen

Ser man på de faktiske udlån fra bankerne, er de faldet med 130 mia. kr. på bare ni år, og det går ud over videnstunge erhverv som f.eks. it-virksomheder.

"It-virksomheder har sjældent store værdier bundet i ejendomme eller store produktionsmaskiner, og derfor har de svært ved at låne penge i banken, da typisk ikke har andet end et par computere og en skarp forretningside som pant," udtaler Birgitte Hass.

Den problemstilling er regeringen også bevidst om, og slår derfor fast i udspillet, at især de små virksomheder bør have bedre muligheder for at rejse penge gennem andre kanaler end de store pengetanke.

Øgede Basel-krav åbner for alternativ finansiering

De nye Basel-anbefalinger med øgede kapitalkrav trækker desværre i den forkerte retning, da det kan få bankerne til at stoppe endnu mere op for udlån.

"Når det bliver endnu sværere at låne i banken, bliver det endnu vanskeligere for de små virksomheder at skaffe de fornødne midler til vækst og internationalisering. Og så må de kigge efter alternative finansieringsformer," fortæller Birgitte Hass.

Crowdlending som kapitalmulighed

I stedet for at gå i banken og bede om finansiering, kan vækstvirksomhederne i stedet benytte sig af crowdlending som en effektiv måde at skaffe kapital på.

"Ligesom i en bank, skal man beskrive, hvad lånet skal bruges til og hvor meget man vil låne. Derefter kan både professionelle samt helt normale danskere gå ind og bidrage til at låne den pågældende virksomhed penge," siger Andreas Helgason Rex, CMO i crowdlendingplatformen Lendino.

En af de virksomheder, der har benyttet sig af crowdlending, er City Bike Nord, der er en socialøkonomisk virksomhed, der ansætter fleksjobbere og andre medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet til at tage sig af deres udlejningscykler i Frederikshavn og Strandby.

De lånte 200.000 kr. som blev brugt til indkøb af 80 udlejningscykler fra Holland. Projektet blev lagt ud som crowdlending, og allerede efter én dag havde 120 forskellige långivere finansieret lånet.

Flere virksomheder bør benytte alternative finansieringsformer

Selvom crowdlendingplatformen Lendino alene har formidlet udlån for over 63 mio. kr., er der mange virksomheder og danskere, der stadig ikke kender til muligheden for at søge den form for kapital.

IT-Branchens analyse, IT-Barometer 2017, fra februar 2017 viser, at 83,3 % af de it-virksomheder, der aktivt var på jagt efter kapital, slet ikke havde søgt om lån via crowdlending og crowdfunding markedspladser.

Men uanset om der er tale om øgede investorfradrag, aktiesparerkontoer fra regeringsudspillet eller nye finansieringsformer via crowdlending, ligger der et vigtigt arbejde foran både brancheforeninger og det offentlige med at informere om disse muligheder.

"Der findes en lang række alternative muligheder til at skaffe kapital, og dem skal vi blive bedre til at sætte i spil. Gør vi det rigtigt, kan vi skabe en nation af medejere, der tager aktiv del i den danske iværksætterkultur, og som på den måde er med til at styrke dansk erhvervsliv," udtaler Birgitte Hass.

- lb