IBM sumpercomputer Watson kan nu tale dansk

IBM sumpercomputer Watson kan nu tale dansk

IBM sumpercomputer Watson kan nu tale dansk

Af Lars Bennetzen

Nu kan IBM's supercomputer Watson tale dansk. Et nyt samarbejde mellem IBM og Cphbusiness peger på, at sprogudfordringerne indenfor kunstig intelligens i Danmark er på vej til at blive løst.

Det bliver derfor nu muligt at arbejde med ustrukturerede data på dansk, hvilket hidtil har været forbeholdt de store sprog. Det giver nye muligheder og perspektiver for kunstig intelligente computere som Watson kan bearbejde data på Dansk. 

Uddannelsesinstitutionen Cphbusiness og IBM Danmark har netop afsluttet et samarbejde, hvor man via kunstig intelligens har analyseret jobannoncer på dansk.

IBM har peget deres supercomputer, Watson, i retning af 600 jobannoncer inden for salg og markedsføring, og bedt den om at finde mønstre og tendenser i, hvad virksomhederne leder efter.

Resultatet af analysen viste bl.a., at der er stor efterspørgsel på kompetencer indenfor projektledelse i salg- og markedsføringsbranchen.

Derudover kom det frem, at branchen ikke længere efterspørger et IT-kørekort, hvilket kunne hænge sammen med, at der er brug for mere specifikke IT-kundskaber, eller at den generelle IT-kyndighed er steget.

Hvor sprogbarrieren tidligere har betydet store omkostninger inden for databehandling, har det i dette tilfælde taget mindre end en uges arbejde at indstille Watson til at analysere branchens efterspørgsel i de dansksprogede annoncer.

Pilotprojektet afslører således blot et lille hjørne af mulighederne indenfor databehandling og peger på, at danske virksomheder og institutioner allerede nu kan skabe værdi ved at kombinere deres ustrukturerede data på dansk med kunstig intelligens.