5 gode grunde til at glæde sig til 5G

5 gode grunde til at glæde sig til 5G

Netværksstandarden 5G bliver nøglen til en verden, hvor enorme mængder data kan hentes på få sekunder, og hvor tusindvis af forbundne enheder gør hverdagen lettere, smartere og sikrere. Technology manager Christian Kloch fra TDC Group giver et overblik over de største fordele

Der er nemlig mange fordele, der venter på at blive udnyttet i det nye 5G-netværk, fortæller Technology manager Christian Kloch fra TDC Group, og giver her fem grunde til at glæde sig til 5G.

  1. 5G udnytter ressourcerne i netværket langt bedre

Med 5G er der mulighed for at sikre, at kundernes behov opfyldes endnu bedre, da man med 5G kan tildele netværksressourcer, som passer til den enkelte enheds type og behov. Det betyder blandt andet hurtigere dataoverførsler og mere stabile forbindelser.

- Med 5G er det lettere at sikre, at alle enheder håndteres optimalt, f.eks. om din enhed skal have mulighed for hastigheder på flere gigabit per sekund i forbindelse med tunge dataoverførsler, eller om der er tale om en intelligent måler i en varmepumpe, der blot skal være forbundet en gang imellem for at optimere batteriforbruget og dermed sikres lang batterilevetid, siger Christian Kloch.

5G tilpasser netværkets egenskaber til den enkelte enheds type og behov.

  1. 5G gør Internet of Things til virkelighed

Fremtidens netværk bliver ikke kun udviklet til mennesker, men i høj grad også til de millioner af enheder, der allerede nu er forbundet i det såkaldte Internet of Things (IoT).

- Vi får flere og flere enheder, der er online og som kommunikerer med hinanden via mobilnetværket. De måler dit dæktryk, overvåger dine industrielle processer og fortæller dig, når din skraldespand er fuld. Med 5G kan mange flere enheder være forbundet til netværket på samme tid, siger Christian Kloch.

Med 5G kan mange flere enheder være forbundet til netværket på samme tid, og TDC Group tester allerede nu på en række forskellige IoT-enheder.

  1. 5G gør kritiske systemer mere driftssikre

5G giver ikke blot hurtigere dataoverførsler, men også øget stabilitet og lavere responstid. Det er afgørende, når netværket for eksempel skal bruges til at fjernstyre køretøjer og droner.

- Med 5G er der mulighed for at sikre, at der tilbydes de rigtige netværksressourcer, når der skal udføres kritiske funktioner, som stiller krav til oppetid og korte svartider. For eksempel skal man kunne styre fjernstyret køretøj i realtid, mens en sensor i et køleskab ikke stiller de samme krav til svartider, forklarer Christian Kloch.

  1. 5G vil ændre vores syn på netværk

I dag betragter vi som regel forskellige typer mobilnetværk og wi-fi som adskilte størrelser. Det bliver anderledes med 5G.

- 5G vil udfordre, hvordan vi tænker netværk. Det er ikke et enkeltstående system, men mere et begreb for, hvordan forskellige teknologier arbejder sammen. På den måde kommer vi til at bruge netværksressourcerne mere optimalt, uanset om det vigtigste for dit device er høj datahastighed, stabil oppetid, lang rækkevidde eller batterioptimering, fortæller Christian Kloch.

  1. 5G er her, før vi aner det

Selv om de internationale standarder for 5G efter planen først skal være på plads i 2019 og blive udrullet i Europa i efter 2020, vil mange af fordelene være tilgængelige endnu tidligere. Fx med standarden Narrow Band IoT (NB-IoT), som både TDC Group og mange andre teleselskaber benytter verden over.

- Som erhvervskunde kan du allerede nu begynde at tænke over, hvordan din virksomhed kan udnytte de teknologiske muligheder, som 5G åbner for. For eksempel kører vi i TDC Group lige nu tests på Hovedbanegården i København, hvor vi på det eksisterende net har hastigheder på over én gigabit per sekund. Derudover tester vi NB-IoT i det mobile netværk. NB-IoT bygger på 4G-netværket og tilbyder lang rækkevidde og op til 10 års batterilevetid. NB-IoT er tilstrækkelig til at understøtte omkring 70 procent af de IoT-enheder, der har behov for at kommunikere trådløst, siger Christian Kloch.

- lb