Maskinlæring gør mobilen hurtigere

Maskinlæring gør mobilen hurtigere

Jo ændre en smartphone bliver desto langsommere bliver den. Men sådan behøver det ikke være. Huawei benytter maskinlæring for at sikre at din smartphone ikke sander til

Af Lars Bennetzen

De fleste smartphonebrugere ved, at jo ældre en smartphone er, desto langsommere er reaktionstiden. Det hænger blandt andet sammen med, at smartphonen typisk skal køre flere apps og bruger mere og mere hukommelse i takt med at den bliver brugt til eksempelvis at lagre billeder og videoer.

For at komme dette problem til livs er Huaweis nyeste smartphones udstyret med en algoritme, der lærer at forudse, hvordan smartphonen bliver brugt via maskinlæring. Det betyder, at algoritmen ved, præcis hvilken app smartphonebrugeren har brug for på et givet tidspunkt. Algoritmen kan så prioritere de apps, som er vigtigst, og sørge for at de får tildelt den fornødne kapacitet. Og det er væsentligt, når adskillige applikationer kører på samme tid, bruger den samme processor, hukommelse og så videre.

For at finde frem til, om algoritmen rent faktisk gør en forskel, har Huawei udviklet en ny metode til at måle den tid, det tager at udføre en række opgaver på en smartphone, som har et klart afgrænset start- og sluttidspunkt. Et eksempel kunne være den tid, det tager at åbne en besked eller sit billedgalleri. Målingen bliver udført af en robot og optaget med et professionelt højhastighedskamera, så man dermed sikrer, at testen udføres på samme måde hver gang og at afmålingerne er præcise. Ved at bruge denne metode kunne Huawei teste en række smartphones, der alle fik installeret en app med navnet MyBench, som gør det muligt at ”narre” den pågældende smartphone til at tro, at det er en brugt smartphone – en slags kunstig aldring så at sige.     

For Huaweis nye modeller, P10 og P10+, blev ydeevnen kun reduceret med henholdsvis 12,4 og 10,6 procent. Dermed er forskellen mellem en ny og en ældre P10 model ikke ret stor, når det kommer til telefonens hastighed. En Huawei P9 med android 6.0 taber derimod 62,7 procent af ydeevnen. Sammenligner man med en Samsung Galaxy S7 viser testen, at den reducerer sin ydeevne med hele 195 procent.