Test af fjernstyret personbil via 5G

Test af fjernstyret personbil via 5G

Huawei, China Mobile og SAIC Motor har testet verdens første 5G-baserede fjernstyrede køreteknologi med en almindelig personbil. Se VIDEO

Føreren af bilen var placeret mere end 30 km væk fra køretøjet. Adskillige HD-kameraer, der var installeret i bilen sendte flere HD-video-feeds til føreren i realtid. Det gav chaufføren et 240-graders udsyn til bilens omgivelser via et højbredbånds 5G-netværk.

Alt fra gaspedal til rat og bremser blev transmitteret over 5G-netværket, der med sin meget lave latenstid gav umiddelbar respons i bilen, når føreren reagerede. End-to-end latenstiden for alle kørefunktionerne var mindre end 10 millisekunder. I praksis betød det ved en hastighed på 30 km/t, at fra det øjeblik chaufføren trykkede på bremsen, til nedbremsningen startede, flyttede bilen sig kun 8 centimeter.

Fjernstyring af køretøjer har et stort potentiale i forskellige sammenhænge. Især når det kommer til at føre fartøjer igennem farlige miljøer, som fx minefelter eller forurenede områder. Det kan også være nyttigt i forbindelse med delebilsordninger eller lejebiler, der afleveres ét sted og bliver fjernstyret tilbage til en anden lokation.

Testen foregik i forbindelse med Mobile World Congress i Shanghai.

-mo