Vi vil gerne betale mere for 5G

Vi vil gerne betale mere for 5G

En international undersøgelse fra Gartner viser, at brugerne gerne betaler for 5G, og at det bliver IoT der kommer til at drive udviklingen

Af Lars Bennetzen

Det er en ny undersøgelse fra Gartner der viser, at 75% af alle slutbrugerorganisationer er villige til at betale mere for 5Gs mobile muligheder. Kun 24% i undersøgelsen er klar til at betale mere for 5G end for 4G.

Research director Sylvain Fabre skriver i en pressemeddelelse, at folk i telekominudstrien er mere villige til at betale end dem i andre dele af industrien. Slutbrugerorganisationer i produktion, services og den offentlige sektor, er f.eks. mindre villige til at betale for de bedre 5G-forbindelser, end telekomvirksomheder.

Selvom de fleste respondenter tror at deres organisationer vil være klar til at betale mere for 5G, er der kun få (8%) der forventer at 5G vil give besparelser og øge omsætningen.

5G ses primært som en netværksevolution (59%), og kun sekundært som noget der sætter gang i den digitale forretning (37%).

Undersøgelsen viser også at respondenterne fra telekomsektoren er mindre overbevidste om, at 5G vil ændre på omsætningen.

IoT og kommunikation er businesscasen for 5G

Næten halvdelen af respondenterne i undersøgelsen har tænkt sig at bruge 5G til at tilgå videoer og få de samme muligheder på den trådløse forbindelse som de har på faste forbindelser i dag. Gartner rapporten betragter det dog som mere interessant at hovedparten af respondenterne (57%) tror at deres organisation hovedintention er at bruge 5G til at drive IoT-kommunikation.

Gartner forudsiger at i 2020 er der kun 3% af de udbydere der har mobile netværk, der vil have lanceret 5G, også selvom det nødvendige udstyr bør være klar i 2019.

Årsagen er ifølge Gartnerrapporten, at udbyderne har brug for mere realistiske roadmaps for 5G-dækning og typisk ydelse, så de kan kommunikere klart med deres kunder. De har også brug for at kunne udgive klare planer for deres 5G-udrulning i årene 2019 til 2021, for at sikre at investorerne forstår hvornår og hvor 5G vil være klar til IoT applikationer.

Om undersøgelsen:

Over 200 IT- og forretningsledere fra Gartner Research Circle deltog i undersøgelsen, der blev foretaget i det andet kvartal af 2017. Målet med undersøgelsen var at forstå hvordan behovet for 5G vokser og at lære mere om adoptionsplanerne for denne teknologi.