Datacentre bliver mere almennyttige i 2021

Datacentre bliver mere almennyttige i 2021

Fremskyndet digitalisering og forstærket edge er blandt nøgletendenserne på tværs af det digitale økosystem

Da hele verden i lyset af COVID-19-pandemien, gik online, blev betydningen af datacentre og den totale afhængighed af dem i alle samfundslag en vedvarende påmindelse om krisen. Denne virkelighed vil manifestere sig på nye måder i 2021. Dette er blandt de nye 2021-datacentertrends identificeret af eksperter fra Vertiv, en global udbyder af kritisk digital infrastruktur og kontinuitetsløsninger.

”Datacentre har bevæget sig i retning af større offentlig nytte i nogen tid, men pandemien har krystalliseret behovet for at etablere de officielle ”autoværn”, der har været almindelige inden for andre områder,” udtaler Gary Niederpruem, chefstrateg og udviklingschef for Vertiv og fortsætter:

”Dette handler ikke kun om at arbejde hjemmefra, selvom det er en del af det. Det handler endnu mere om at støtte den digitale økonomi i dens mest missionskritiske former, som inkluderer øget afhængighed af telemedicin og sundhed, forbedret e-handel og global telekommunikation og massemedier.”

COVID-19 vil have en varig effekt på arbejdsstyrken og it-økosystemet, der understøtter den nye arbejdsmodel fra hjemmet. Vertiv-eksperter forventer, at den pandemimotiverede investering i IT-infrastruktur fortsætter og udvides, hvilket muliggør mere sikre, pålidelige og effektive eksterne arbejdsfunktioner.

Dagens edge computing er mere kritisk, mere kompleks og funktionelt en udvidelse af datacentret snarere end det glorificerede IT-skab fra fortiden. Omkostninger og kompleksitet har forhindret implementering af datacenterets bedste sider i disse rum, men det ændrer sig. Vertivs eksperter forventer et fortsat fokus på at bringe hyperscale og enterprise-level muligheder til disse edgesteder. Dette inkluderer større intelligens og kontrol, øget vægt på tilgængelighed og termisk styring og mere opmærksomhed på energieffektivitet på tværs af systemerne.

"Vi ser en udvidelse af edge computing i mange lande, og det vil i sidste ende strække sig til de nye markeder. Edge-implementeringer er også tæt tilpasset til andre nøgletendenser såsom 5G og miljømæssig bæredygtighed og integrationen af edge-steder indenfor energinet kan understøtte overgangen til vedvarende energi," udtaler Giordano Albertazzi, præsident for Vertiv i Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA).

Netværkstætheden, der er nødvendig for fuldt ud at realisere mulighederne med 5G, medfører uundgåeligt øgede energibehov – der er anslået til at være 3,5 gange mere end 4G. Det kommende år vil der derfor være større fokus på at styre den betydelige stigning i energiforbruget ved at udforske mere effektive produkter og praksis.

Forstærkningen af klimaforandringssaftalen og skiftende politiske vinde i USA og globalt vil kun øge fokus på datacenterindustrien, der tegner sig for ca. 1% af det globale energiforbrug. Det kommende år vil vi derfor se en bølge af innovation med fokus på energieffektivitet på tværs af datacentrets økosystem. Fordelene for datacenteroperatører er klare, begyndende med omkostningsreduktion, overholdelse af eksisterende og forventede regler og den goodwill, der følger med at etablere en ledende position i den globale bæredygtighedsbevægelse. Hold derfor øje med vigtige innovationer på tværs af datacenterinfrastrukturområdet og især inden for termisk styring.

- lb