FTTH Council bekæmper falske fiberreklamer

FTTH Council bekæmper falske fiberreklamer

Vildledende fiberannoncering kan underminere EU og FTTH Councils målsætninger om at stimulere netværksinvesteringer til ekstrahøj fiberbaseret bredbåndskapacitet. FTTH Council fremhævede dette problem da Europa-Parlamentet blev samlet i Strasbourg i november 2018 for at godkende den European Electronic Communications Code og igen en måned senere da Telecom Ministers var samlet i Bruxelles for at vedtage kodekset

Del artiklen på

Ifølge kodekset, som bliver den nye lovgivning for telekommunikation, skal de nationale myndigheder efterleve fire målsætninger ved gennemførelse af lovgivning, for at tilgodese:

  • øget markedskonkurrence
  • det indre marked
  • slutbrugernes fordele og tilslutningsmuligheder
  • lige adgang til ekstra høj bredbåndskapacitet

”I flere medlemsstater henviser annoncer for kobberbaseret bredbånd til fiber og fiberhastigheder. Misbrug af ordet fiber forhindrer forbrugerne i at træffe et velinformeret valg om tilgængelige produkter og kan underminere den oplevede værdi samt udrulning af ekstra høj fiberbaseret bredbåndsnetværk. Forbrugere, der misvisende tror, at de allerede har fiber, ønsker ikke at skifte til en egentlig FTTH-forbindelse," forklarer Erszebet Fitori, Generaldirektør for FTTH Council Europe.

Mange mennesker forstår stadig ikke fuldt ud, at fiber er en forudsætning for morgendagens digitale samfund og økonomi. Fiber er den eneste rigtige tilpasning til morgendagens behov. Forlængelse af kobberets levetid og lignende løsninger kan kun være en midlertidig løsning. Uden fiber kan vi ikke realisere trådløse eller 5G basestationer. At afværge vildledende fiberannoncering er derfor i alles interesse.

Problemet er allerede blevet adresseret i flere medlemsstater, der har indført specifik lovgivning for at begrænse brugen af FTTH, Full Fiber og andre fiberrelaterede udtryk i reklamer. For eksempel i Italien kræver lovgivningen, at begrebet fiber kun bruges til markedsføring af fiber til hjemmet (FTTH) eller fiber til bygninger (FTTB). FTTH Council Europe er overbevist om, at en sådan lovgivning kan vise sig at være et meget kraftfuldt værktøj til at sikre investeringer til fiberudrulning.

Erszebet konkluderer: "Vi opfordrer medlemsstaterne, de nationale lovgivende myndigheder og BEREC til at tage individuelle såvel som kollektive tiltag for at stoppe vildledende fiberreklamer. Dette vil hjælpe med at låse op for investeringspotentialet i fiber i hele Europa og sikre, at forbrugerne kan træffe informerede valg baseret på præcise og gennemsigtige oplysninger."

- lb