Smarte byer hæmmes af høje priser og manglende sikkerhed

Smarte byer hæmmes af høje priser og manglende sikkerhed

Smarte byer er for dyre, og sikkerheden er for dårlig – og dét er grunden til, at vi ikke har flere smarte byer ifølge en ny undersøgelse fra Wi-SUN Alliance blandt mere end 20.000 respondenter

Den sansende, datadrevne og intelligente storby, der med smart teknologi og masser af sensorer kan gøre livet i storbyen bedre og billigere, er ikke et futuristisk fremtidsscenarie, men er allerede en realitet i byer som København, Miami og City of London.

”Fordelene ved den selvregulerende by er ikke til at komme udenom, og der er vel ingen, der vil sige nej tak til bedre trafikregulering, lavere CO2-udledning og mindre strømforbrug. Alligevel går udrulningen af smarte byer smertefuldt langsomt,” fortæller Phil Beecher, der er adm. direktør for Wi-SUN Alliance.

Wi-SUN Alliance er en global non-profit organisationen, der arbejder på at udbrede smart cities, smart forsyning og store industrielle IoT-løsninger. Det sker ved at udbrede brugen af trådløse teknologier, der er baseret på åbne standarder, og som er certificeret, så man kan være sikker på, at det hele taler ordentligt sammen og er sikkert. Københavns smart city-løsning bygger bl.a. på et Wi-SUN Alliance certificeret netværk ligesom i Paris, Stockholm og Bristol.

Smarte byer er normen om 10 år

Ifølge de mere end 20.000 besvarelser i undersøgelsen mener mere end halvdelen af respondenterne, at smarte byer er normen om 10 år eller mere, mens hver tredje tror, at vi kun skal vente mellem 5-10 år. Og hele 15 procent regner endda med, at der blot vil gå 1-5 år, før smarte byer er normen.

Et centralt spørgsmål er, hvad der i dag bremser smart byudvikling, og hvad der skal løses, før forventninger bliver realitet. Prisen er den største udfordring. Halvdelen af respondenterne angiver således, at manglende finansiering er den største stopklods. Samtidig peger 21 pct. på sikkerheds- og privatlivsproblematikker, 15 pct. på manglende samarbejde og 14 pct. på manglende interoperabilitet, som væsentlige faktorer, der bremser den smarte byudvikling. Adspurgt om specifikke sikkerhedsproblemer peger respondenterne på personoplysninger som deres største bekymring (37 pct.), mens angreb på kritisk infrastruktur (28 pct.) og netværkssårbarheder (24 pct.) også giver anledning til bekymring. Elleve procent angiver usikre IoT-enheder.

"Det er afgørende for udviklingen af smarte byer, at de baserer sig på åbne standarder, så de ikke låser sig selv til ganske få leverandører. Det gælder netværksteknologien, der ikke må gå ned (mesh netværk) og en certificering af alle de enheder, der indgår i smart byløsningen, så man kan garantere sikkerheden,” påpeger Phil Beecher fra Wi-SUN Alliance og fortsætter:

"Sikkerhed og interoperabilitet vil altid være grundlæggende byggesten i enhver smart by og en af grundene til, at smart byudviklere i stigende grad kræver Wi-SUN-teknologi for at få et robust, modstandsdygtigt og skalerbart trådløst kommunikationsnetværk. Da flere og flere IoT-enheder forbindes til netværket, er faren for alvorlige sikkerhedsbrister støt stigende. Samtidig ser vi en større konvergens mellem IT og operationel teknologi (OT), især i forsyningsselskaber, der kommer til at øge risikoen for angreb på den kritiske infrastruktur," siger Phil Beecher.

- lb