Vigtigt at bruge IoT rigtigt
Matthias Schore, Lead Business Development Manager, IoT, EMEA hos VMware, forklarer vigtigheden af at kunne kommunikere med IoT-enheder. Foto: Lars Bennetzen

Vigtigt at bruge IoT rigtigt

Alt er efterhånden forbundet til internettet, men er ofte komplicerede at vedligeholde og opdatere. Det er dog vigtigt at sikre fjernkontrol for at have styr på sikkerhed og stabilitet, fortæller ekspert til IT-Reload

Om det er vindmøllerparker på havet, overvågningskameraer på virksomheden, eller maskiner på produktionsgulvet, så er der en eller anden form for it-tilkoblet eller indbygget. Men der er en udfordring, for de er ofte meget komplicerede at opdatere, og det giver både en vedligeholdelsesproblematik og en sikkerhedsrisiko, specielt hvis de har en eller anden form for forbindelse til omverdenen.

IT-Reload snakkede med Matthias Schore, Lead Business Development Manager, IoT, EMEA hos VMware under Mobile World Congress i Barcelona, der ser flere områder hvor enheder med it indbygget enten bruges forkert eller ikke kan opdateres let.

- Jeg snakkede med en virksomhed der arbejdede med vindmøller, og de fortalte mig, at for at opdatere softwaren i disse vindmøller, der flyver de en person derud med en usb-nøgle med opdateringen på. Det kan være sjovt hvis du har en enkelt vindmølle, men hvis du har en vindmøllepark i Nordsøen med flere hundrede vindmøller, så forsvinder det sjove – ikke mindst hvis det blæser og du skal tage en båd for at kommer derover, siger Matthias Schore til IT-Reload.

Disse vindmøller havde en 5Gbit fiberoptisk forbindelse til land, men ingen havde nogensinde tænkt over, at den software de kører på skal kunne opdateres. Derfor er der ikke bygget nogen form for funktionalitet ind i dem, så de kan opdateres, uden at du er fysisk til stede ved dem.

 

Udviklet af ikke-it-folk

- Vindmøller har servere og switches og meget andet it-indbygget, men årsagen til at de ikke kan opdateres via en ekstern forbindelse er, at dem der har bygget dem, ikke er it-folk. De ved hvordan du bygger en vindmølle, og de har puttet alle de ting ind i dem der er udviklet til en bestemt formål. Men det kører på Windows, Linux eller lignende. Men ingen af disse systemer kan håndteres på afstand, fortæller Matthias Schore.

Heri ligger det problem som mange står overfor. Udstyr er udviklet til et formål, men ingen tænker over, at det rent faktisk skal kunne opdateres, for ikke at blive usikkert, eller måske decideret farligt eller problematisk at bruge.

Men samtidig så er det også vigtigt at opdateringen kommer til at ske på en sikker måde. For forbundne systemer snakker med hinanden, og det kan give store problemer, hvis disse opdateringer ikke sker sikkert.

- Jeg var i kontakt med et hospital, hvor de havde et smart system. Ambulancen sendte automatisk alle detaljer om patienten til hospitalet så de var klar til at modtage med en bedst tænkelige hjælp. Men så en dag skulle ambulancens it-udstyr opdateres, og manden der skulle opdatere det gjorde det via en usb-nøgle – der desværre havde en virus, siger Matthias Schore.

Resultatet her var katastrofalt. For den virus lå og ventede til ambulancen var forbundet, via WiFi, til hospitalet, og så spredte den sig. Inden længe var hele hospitalet lagt ned. Alt der kørte på it var nede, og det betød at hospitalet ikke kunne udføre sine opgaver.

Problemet kunne have været klaret med en solid firewall, men det Matthias Schore fortæller, at it-afdelingen på hospitalet slet ikke var blevet informeret om at de systemer var installeret.

Virker, virker ikke

- Og det bringer mig til et vigtigt punkt. Nemlig den manglende kommunikation mellem it-afdelingen og den operationelle del af virksomheden. Mange systemer installeres af folk der ikke ved noget om it, og det er et problem, siger Matthias Schore.

For nok kan det betyde at du kommer hurtigt i gang med det nye udstyr, og at du får præcist det du gerne vil have, at gå uden om it-afdelingen. Men det betyder også at du ikke får den nødvendige beskyttelse, eller sat systemet op, så det kan håndteres og opdateres via en fjernforbindelse.

Endelig er det vigtigt at sikre, at enheder der står langt væk, rent faktisk virker som de skal virke.

- F.eks. hvis du har sikkerhedskameraer rundt om i byen. Du vil godt vide om der er nogen der dækker linsen på dem, eller bare være sikker på at det filmer som de skal, siger Matthias Schore.

Men det er besværligt at tjekke alle manuelt, ofte umuligt, og fejlmeddelelser vil typisk bare sige, at kameraet har svært ved at fokusere.

- Derfor skal der være et system der forstår at tolke meddelelsen, koble hændelsen sammen med erfaringer fra tidligere og fra andre kameraer i systemet, og fortæller dig, at der er nogen der har pillet ved kameraet, pointerer Matthias Schore og slutter af med at sige, at IoT er vigtigt for virksomheders fremtid, og at det er vigtigt at bruge IoT rigtigt.