Støj på arbejdspladsen skader effektiviteten

Støj på arbejdspladsen skader effektiviteten

Teambaseret arbejde og storkontorer skaber støj, og netop støj er en af de største årsager til stress på arbejdspladsen, derfor skal arbejdsgiverne tage støjproblemer seriøst, fortæller fremtidsforsker

Del artiklen på

Af Lars Bennetzen

I trit med at de åbne kontorlandskaber og teambaserede arbejdsgrupper vinder indpas på arbejdspladserne, så stiger støjniveauet også markant. For når de åbne kontorer etableres, eller arbejdsgrupper sætter sig sammen, så kommer der også flere kilder til den konstante baggrundsstøj.

Det har konsekvenser, både for den enkelte medarbejder og for effektiviteten på arbejdspladsen. Det er en af de pointer, som Jeffrey Saunders, Director på Instituttet for Fremtidsforskning har, da han snakker om dette emne med Telekommunikation.

- Støj er en af de største klager, en HR-manager oplever i dag, og den er en af de primære årsager til stress på arbejdspladsen. Den skal tages seriøst, for stress skader både medarbejdernes helbred og virksomhedens samlede produktivitet, forklarer Jeffrey Saunders.

En svær balancegang

Problemet er blot, at virksomhederne er ude i en meget kompliceret øvelse – at få støjhensyn implementeret, at få det til at fungere på arbejdspladser, hvor medarbejderne ofte er meget mobile, og hvor kontorbygningen ofte ikke er designet til den form for arbejdspladser.

- De danske virksomheder er faktisk generelt ret opmærksomme på problemet, men der er så mange krav til arbejdspladsen, at det er svært at skabe en balance i de miljøer – ikke mindst når det kommer til dynamiske arbejdspladser, hvor folk hele tiden bliver flyttet og bliver mere og mere mobile. Det gør det svært at styre støjen, fortæller Jeffrey Saunders.

Derfor er det vigtigt, at støj ikke kun er noget, der forsøges løst lokalt. Hele problematikken om støj skal tages op på et højere niveau i virksomheden.

- Virksomhederne skal tage støjproblemer med på HR-agendaen, så det bliver en del af virksomhedskulturen. Det skal være noget, man snakker om i hverdagen, så bliver det også lettere at forlade kontoret, når det støjer, eller at bede folk om at dæmpe sig lidt, fortæller Jesper Kock, Director for Global R&D hos Sennheiser Communications.

Jeffrey Saunders er helt enig og fortæller om, hvordan virksomheder i dag gør meget for at skabe rum, der er støjdæmpede ved hjælp af loftbeklædning, oprette blokeringer for at forhindre lyden i at bevæge sig igennem rummet og opstille højttalere, der pumper hvid støj ud i lokalet.

- Men det giver i sig selv også problemer. For mange af disse foranstaltninger gør, at det bliver en lydmæssig mærkelig oplevelse at sidde på arbejdspladsen, og specielt den hvide støj skaber sine helt egne problemer. Der er nemlig undersøgelser, der peger mod, at hvid støj faktisk kan have en negativ effekt på folks soverytmer. Så den slags zoner skal begrænses til få meter, og jeg vil ikke anbefale, at folk arbejder der for mange timer ad gangen, pointerer Jeffrey Saunders.

Aktivitetsbaserede arbejdspladser

Både Jeffrey Saunders og Jesper Kock mener, at vejen frem er at få designet arbejdspladserne, så de understøtter arbejdet, det de begge kalder for aktivitetsdesignede arbejdspladser.

- Det er her vigtigt at skelne mellem åbne kontorlandskaber og aktivitetsbaserede arbejdspladser, for i sidstnævnte kan folk selv skabe deres fleksibilitet og få den nødvendige kontrol over deres egen arbejdsplads, siger Jeffrey Saunders.

Problemet her er blot, at det ikke altid kan lade sig gøre, påpeger Jesper Kock. Han fortæller, hvordan arbejdspladserne mange steder indrettes kostbaseret, og efterfølgende så finder man ud af, at støjniveauet bliver for højt.

- Det kan blive dyrt at ændre på det, og derfor kan det ind i mellem være nødvendigt at gribe til teknologiske løsninger, både når du bare vil have fred på din arbejdsplads, og når du skal snakke med kunder, kolleger eller samarbejdspartnere, pointerer Jesper Kock.

Men heldigvis er vi godt med her i Skandinavien, for her er det mere reglen end undtagelsen, at chefen også arbejder i et åbent kontorlandskab.

- Det betyder, at vi er på forkant med aktivitetsbaserede arbejdsmiljøer, for chefen har en direkte motivation til at skabe arbejdsmiljøer, der nedbringer støjen, siger Jeffrey Saunders.

Både Jeffrey Saunders og Jesper Kock kommer dog konsekvent tilbage til, at det vigtigste redskab er at få støjproblemer med på dagsordenen i virksomheden.

- Ved at tænke støj ind i den daglige adfærd, kan mange af de støjskabende ting fjernes. Hvis folk f.eks. begynder en samtale, så skal de lære at gennemføre den kort eller tage den et andet sted hen for ikke at forstyrre, siger Jeffrey Saunders.

Det kan være fristende at investere i dyre støjdæmpende løsninger, som f.eks. ved at eliminere trægulve, sætte dæmpning op i loftet og hænge ting ned fra loftet der fjerne lydreflektioner.

- Men det er symptombehandlende. Jeg ville starte med at gå i dialog for at finde ud af, hvad problemstillingen rent faktisk er og så prøve at fjerne støjen direkte i miljøet. Først når det er afdækket ville jeg, som en del af min støjdæmpende strategi, kigge på, hvordan man kan benytte sig af headsets og øvrige teknologier, fortæller Jesper Kock.

Teknologien kan hjælpe

Det er dog ikke alle støjgener, der kan fjernes ved almindelig hensyntagen i dagligdagen. Derfor er det nødvendigt at inddrage støjdæmpende foranstaltninger i HR-strategien.

- Blandt andet skal du sikre, at der er redskaber, der fremmer mobiliteten, så medarbejderne ikke nødvendigvis skal sidde på deres arbejdsplads, fortæller Jeffrey Saunders.

Derudover så skal kontoret også støjdæmpes, og medarbejderne bør have adgang til headsets, der kan eliminere støjen helt, når de virkelig skal koncentrere sig.

- Et godt headset bør eliminere støjen uden at skabe en boble, som medarbejderen sidder i, for så bliver det ubehageligt at bruge headsettet over længere perioder. Her hos Sennheiser bruger vi vores Adaptive Noise Cancellation-teknologi, ANC, som hele tiden tilpasser sig omgivelserne og skaber et behageligt rum for medarbejderen at arbejde i, siger Jesper Kock, og fortsætter:

- Specielt når det kommer til telefonsamtaler, kan de støjreducerende headsets virkelig gøre forskellen, ikke kun for brugeren af headsettet, men også for personen, der sidder i den anden ende.

Jeffrey Saundsers slutter af med at fortælle, at alle bygninger og arbejdsområder har deres helt egne unikke problemer.

- Derfor er det nødvendigt at kigge meget nøje på de enkelte tilfælde og finde den kombination af strategi og fysiske hjælpemidler, der skaber det bedste arbejdsmiljø.