Telenor åbner op for VoLTE-roaming – i Norge

Telenor åbner op for VoLTE-roaming – i Norge

Telenor har som en af de første operatører i Europa åbnet for, at kunder ikke blot kan roame data på 4G-nettet, men nu kan de også tale over 4G(VoLTE), når de ringer hjem fra Norge

Af Lars Bennetzen

Som det er i dag, så kan danskerne kun tale på 4G-netværket, når de befinder sig i Danmark, og hvis ens teleoperatør har implementeret tale over 4G-netværket. Men når danskerne er i udlandet og ringer hjem, så roamer de via 3G, da 4G-teknologien ikke har været moden til at håndtere andet end roaming på data mellem landene.

Telenor er den første operatør i Europa, der giver kunderne mulighed for at benytte 4G-netværket, når de ringer hjem fra udlandet. I første omgang er teknologien på plads mellem Danmark og Norge, så danske Telenor-kunder roamer på 4G, når de ringer hjem fra Norge - og snart vil flere landeaftaler og operatører gradvist følge i takt med udviklingen. Der er fortsat teleoperatører, der endnu ikke har implementeret 4G på indenrigstale, hvilket er en forudsætning for videreudbredelsen af roaming på 4G-tale. 

Vigtigt at være foran udviklingen

"Vi har en ambition om at være førende, når der udvikles ny teknologi. Derfor er jeg glad for, at vi har fået aktiveret den første landeaftale om roaming på 4G-tale, så vi kan høste vigtige erfaringer til vores udbredelse af VoLTE-roaming. Operatører rundt om i verden vil forventeligt lukke 3G ned indenfor en overskuelig årrække, så det er altafgørende, at vi har et godt alternativ klar, siger Peter Ditlev Nødbak, udviklingsdirektør i Telenor.

Med roaming på 4G-tale opnår kunderne samme kvalitet og fordele, som når man taler over 4G herhjemme, hvilket blandt andet er kortere opkaldstid, og mulighed for at hente data langt hurtigere under et opkald.

Fakta:

  • På nuværende tidspunkt understøtter udvalgte Sony, Nokia og Samsung mobiltelefoner roaming på 4G-tale - yderligere udbredelse sker i takt med, at producenterne sender opdaterede operatørindstillinger ud til kunderne, så deres mobiltelefoner understøtter teknologien.
  • VoLTE står for Voice over Long Term Evolution, og betyder tale over 4G-netværket. Med VoLTE får man en opkaldskvalitet i HD. Hvis både afsender og modtager har telefoner, der understøtter VoLTE, vil opkaldet være i en langt bedre kvalitet, og opkaldtiden vil være kortere.
  • Telenor var den første danske operatør til at tilbyde VoLTE. Selskabet gennemførte de første VoLTE opkald tilbage i 2014. Telenor var ligeledes de første til at tilbyde kombinationen af VoLTE og WiFi-opkald til danske kunder i 2016.