Verdens hurtigste supercomputere skal være bæredygtige
Supercomputeren SuperMUC-NG i München går til vinter ind i anden fase af en større opgradering, som betyder, at high-performance computing-systemet får forbedret kunstig intelligens og bæredygtig køling baseret på et varmtvandssystem
Del artiklen påI 2018 blev den første fase af en større todelt opgradering af supercomputeren ved Leibniz Supercomputing Centre, SuperMUC-NG, gennemført. Supercomputeren indtager netop nu en 15. plads på Top 500-listen over verdens hurtigste supercomputere, og nu løfter Lenovo, Intel og Leibniz Supercomputing Centre sløret for anden del af opgraderingen, der bliver sat i gang til vinter.
Systemet kommer til at levere high performance-løsninger til brugerne ved Leibniz Supercomputing Centre. Dermed kommer det til at styrke forskningen i globale problematikker gennem avancerede simulationer og forbedrede dataanalyser.
Phase Two, som anden del af opgraderingen passende hedder, underbygger de opgaver, som det eksisterende system med succes bliver brugt til i dag. Det gælder modellering, simulationer, automatisering af genkendelse af mønstre og billeder af planeten, klimadata fra satellitter, sundhedsdata og andre demografiske data.
En bæredygtig supercomputer
Konkret får SuperMUC-NG den seneste generation af Intel Xeons skalerbare processorserie og virksomhedens kommende high-performance computing GPU’er, som går under navnet ”Ponte Vecchio”. Phase Two inkluderer også Intels DAOS-teknologi og benytter tredje generation af Intel Xeons processorer, som er integreret i Lenovos ThinkSystem SR630 V2-platform. DAOS leverer 1 petabyte til data storage og gør det muligt at flytte store datamængder hurtigere, mens det samtidig er muligt at håndtere skalerbare, datatunge workloads og AI-applikationer. I alt vil Phase Two være i stand til levere fire gange så høj ydeevne per Watt, som det var tilfældet i Phase One.
Med den nye opgradering bliver SuperMUC-NG i stand til at udføre flere opgaver end tidligere på så energieffektiv vis som muligt. Det sker ikke mindst takket være implementeringen af Lenovos kølesystem Neptune, der bruger varmt vand til at flytte cirka 90 procent af varmen fra systemet og dermed reducerer det generelle energiforbrug betragteligt.
Desuden bliver komponenter til Phase Two produceret i Europa på Lenovos nye fabrik i Ungarn for at minimere udledningerne forbundet med levering. LRZ får DAOS-systemet i årets sidste kvartal, mens computersystemet bliver implementeret i andet kvartal af 2022.
- lb