Sådan træner hæren i cyberkrig
Oprindeligt har militæret trænet i kunstige miljøer. Men at oprette et komplet kunstigt miljø, hvor alle input skal oprettes fra bunden af, er en kæmpe opgave, siger Mike Ridenour (Foto CGD)

Sådan træner hæren i cyberkrig

Det er svært at træne i realistiske miljøer, når det kommer til cyberkrig. Men Cybic Global Defence har svaret – et system, der opretter et isoleret virtuelt miljø med live data fra sociale netværk

Af Lars Bennetzen

Militæret rundt om i verden træner ikke kun i fysiske missioner, de træner også i cyberkrig. Men det rejser et problem – for hvordan kan man træne på tænkte situationer i et live univers, hvor alle handlinger kan få konsekvenser i den virkelige verden?

- Oprindeligt har militæret trænet i kunstige miljøer. Men at oprette et komplet kunstigt miljø, hvor alle input skal oprettes fra bunden af, er en kæmpe opgave, og det miljø, der trænes i, bliver aldrig så kompliceret som virkeligheden. Det gør det blandt andet for let at finde informationer fra simulerede terrorgrupper og tilsvarende, siger Mike Ridenour, Program Director hos Cubic Global Defence.

Den udfordring valgte Cubic Global Defence at løse ved at skabe en sandbox, hvor du kan træne taktik uden at påvirke virkeligheden, men stadig med input fra live feeds.

- SMART, Social Media Analytics Replication Toolkit, er et værktøj, hvor du kan oprette et manuskript, hvor du kan lægge hændelser ind i en tidslinje og indføre ’hvad nu hvis’ scenarier, som kan ændre på manuskriptet, siger Mike Ridenour.

Men SMART gør mere end det. For systemet kan hente live feeds fra f.eks. Facebook, Twitter, populære blogs, søgemaskiner og mere. Blandt alle disse ’live data’ kan du introducere egne ’falske’ data, og deriblandt kan den vigtige information så gemmes – den information som analytikerne skal finde blandt alt støjen.

Analysere efterspillet

Fordi hele systemet er et levende miljø, kan de, der afvikler øvelsen, konstant ændre på ting i øvelsen, og på intet tidspunkt bliver der sendt informationer tilbage til f.eks. Facebook eller Twitter.

En anden styrke ved SMART er, at der løbende analyseres på, hvordan de, der deltager i øvelsen, klarer sig, og at der efterfølgende laves en analyse af hele træningen.

- SMART gør øvelser i cyberkrig så virkelige som muligt. Vi bruger et AI til blandt andet at få systemet til at reagere på tweets og så videre, og vi justerer løbende det AI, for at gøre oplevelsen i SMART så ægte som muligt, påpeger Mike Ridenour.

I dag har Cubic Global Defence aftaler med 10 større amerikanske militære operationer og har fuld gang i dialogen med europæiske regeringer.

- Vi har også gang i en dialog med det danske forsvar, men jeg kan ikke komme nærmere ind på det, slutter Mike Ridenour.