Det bedste fra begge verdener for datacentre – standardiseret og lokalt

Det bedste fra begge verdener for datacentre – standardiseret og lokalt

Jo flere datacentre der bygges, jo større er behovet for at strømline byggeriet. Dette gøres blandt andet med installationsklare moduler. De skal tilpasses geografiske forskelle, for eksempel er det jo koldere i Grønland end i det sydlige Californien. En vigtig måde at gøre standardiserede bygningsløsninger fleksible på er at bruge virtuelle værktøjer til at designe datacentre

Del artiklen på

Kommentar af: Wisam Wamed, Sales Manager, Nordics hos Vertiv.

Modulær tænkning for IT gælder ikke kun software og hardware. Det er også i stigende grad almindeligt at bygge fysisk infrastruktur med præfabrikerede, monterede moduler. Eller for at sige det helt enkelt: Bygningerne, hvori datacentre er placeret, er bygget ved hjælp af præproducerede blokke. Der er ikke noget mærkeligt i det. Fordelene ved standardiserede og allerede testede dele, der er samlet, som om de var lego, er lette at se.

Men der er et problem med denne tilgang. I de fleste tilfælde kommer de virksomheder, der producerer de standardiserede moduler, ikke fra de nordiske lande. Kravene til bygninger er forskellige mellem for eksempel Norden og det sydlige Californien. Lokale tilpasninger af grundlæggende standardiseret design er således påkrævet.

Tilpasningen, eller "lokaliseringen" som det ofte kaldes, gælder for eksempel byggeskik, standarder og lovgivning. I Norden er der også store krav til bæredygtighed, ikke mindst hvad angår energiforbrug til datacentre. Et eksempel er efterspørgsel efter løsninger til at genvinde varme genereret i datacentre og bruge den til opvarmning af boliger.

Der er også mere grundlæggende forskelle, såsom at det er koldere i Grønland end i nogle andre lande. Det kan for eksempel betyde, at vægge skal designes på forskellige måder. Det skal der være understøttelse for i selve datacenterbygningerne, med andre ord i de montageklare moduler.

Da mange kunder efterspørger installationsklare løsninger, er det vigtigt at tænke over, hvordan man kan gøre det nemmere at vurdere og købe sådanne løsninger. Een løsning er en app, der udnytter virtual og augmented reality til at vise, hvordan præfabrikerede moduler kan bruges, og hvordan de ser ud, når de er samlet. Det er ikke mindst muligt at kontrollere, at specifikke lokale behov er opfyldt.

Dette er kun begyndelsen. Det er ikke svært at forestille sig, hvordan AI og dataanalyse kan bruges til at visualisere forholdet mellem fysisk infrastruktur, energiforbrug, hardware, software og andre datacenterfaktorer. Det kan gøres ud fra forskellige aspekter, fx i form af reduceret miljøbelastning. Med de rigtige værktøjer er det muligt at se, hvordan designet af et datacenter kan optimeres til at imødekomme alle de forskellige krav, fx ved hjælp af moderne analysemetoder som digitale tvillinger.

På sigt er det muligt at se en strammere integration med byggebranchen generelt og også med arbejdet for samfundsplanlægning. Vores app og andre tidlige løsninger er en god start. Efterhånden som de ansvarlige for at bygge og drive datacentre vænner sig til at arbejde virtuelt, vil datacenterdesign på alle måder blive mere effektivt.