Google åbner i Fredericia

Google åbner i Fredericia

Google har lige lanceret sit nye datacenter ved Fredericia efter en investering på 4,5 mia. kr., der allerede nu har haft en meget bred, positiv effekt for hele Danmark

Del artiklen på

Udover flere tusinde job i byggefasen, 150 nye permanente arbejdspladser til driften og hundredevis af afledte job hos underleverandører, giver Googles massive investering også et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Det store datacenter drives med grøn strøm og har bl.a. affødt investering i fem danske solcelleparker.

"Det er et af de mest bæredygtige datacentre i verden, og dermed viser Google vejen sammen med de andre store aktører, der foreløbig har investeret kraftigt i Danmark. De har allesammen meget ambitiøse mål for brug af grøn energi," siger Henrik Hansen, direktør for brancheforeningen Datacenter Industrien.

"De høje ambitioner kan opfyldes her i landet, hvor vi både har store mængder grøn energi og verdens bedste muligheder for at udnytte overskudsvarmen i fjernvarmenettet. Det er en meget stærk pakke og et meget stærkt argument for, at Danmark skal tiltrække endnu flere investeringer. Datacentre bruger meget strøm, men her i landet kan vi udvikle og drive dem klimaneutralt."

Til det nye datacenter i Fredericia har Google investeret i danske solcelleparker med en samlet effekt på 160 MW, og det er vel at mærke ekstra produktion af grøn energi. Ifølge en rapport fra Copenhagen Economics er de store, langvarige kontrakter f.eks. med Googles nye datacenter afgørende for, at der kan etableres ny, grøn energiproduktion med stort volumen. Det gælder bl.a. for den danske virksomhed Better Energy, der siden 2018 har udviklet nye projekter med vedvarende energi helt uden offentlig støtte.

"Google og andre store operatører af datacentre lægger simpelthen en solid bund under projekterne. Dermed bliver datacentrene en afgørende kraft til at skubbe gang i ny grøn energiproduktion. Samtidig sikrer de et meget stort bidrag til de investeringer i el-nettet, der er nødvendige for elektrificering af hele samfundet, når vi skal omlægge fra fossil energi," påpeger Henrik Hansen.

Datacenter Industrien arbejder nu med at bringe aktørerne sammen til videreudvikling af fremtidens grønne datacenter i et projekt med fælles testcenter, der bl.a. skal finde løsninger for endnu bedre udnyttelse af overskudsvarme.

- lb