Halvdelen af danskerne overvejer at flytte hvis de fortsat kan arbejde hjemmefra

Halvdelen af danskerne overvejer at flytte hvis de fortsat kan arbejde hjemmefra

I en ny undersøgelse fra softwarevirksomheden Citrix svarer 52 procent af danskerne, at de vil overveje at flytte på landet, hvis fleksibelt arbejde bliver den nye normal

Del artiklen på

Syv gange så mange mennesker flyttede ud af København i 2020 som i 2019. Det fremgår af en ny rapport om hovedstadens befolkningsudvikling offentliggjort af Københavns Kommune tidligere på måneden. Nu viser nye tal, at der meget vel kan være tale om en national tendens, hvor danskere over en bred kam søger imod landlige omgivelser:

I en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet One Poll på vegne af softwarevirksomheden Citrix svarer 52 procent af danskerne, at det enten er ”meget sandsynligt” eller ”nogenlunde sandsynligt”, at de vil flytte på landet, hvis de kan få lov til at arbejde fra distancen uden at skulle pendle et bestemt sted hen hver dag. Præcis som det har været tilfældet i en lang række danske virksomheder under Covid-19.

”Vi har i flere år kunnet se, at danskerne har et stort ønske om at arbejde mere fleksibelt og på afstand af deres fysiske arbejdsplads. Men selv om det er en udvikling, der har stået på i et stykke tid, er det overraskende, at så mange danskere ser ud til at være villige til at vende byerne ryggen, hvis de kan slippe for at møde på kontoret hver dag,” siger Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark.

Dermed tegner sig et billede af, arbejdsforhold ikke blot kan bremse befolkningsflugten fra land til by, men tilsyneladende også vende udviklingen.

”Der er ingen tvivl om, at Covid-19 har accelereret holdningen til hjemmearbejde, fordi mange har fået øje på, at færre forstyrrelser og muligheden for at skære transporten ud af hverdagen frigiver tid. Det er muligt, at pandemien samtidig har skabt et ønske om kunne holde større afstand til sine medmennesker – også i forhold til hvor vi bor. Under alle omstændigheder er det en meget bemærkelsesværdig adfærdsændring, som ser ud til at være et direkte resultat af pandemien,” tilføjer hun.

Af spørgeskemaundersøgelsen fremgår det ligeledes, at 25 procent af danskerne allerede har fået ændret deres arbejdsmæssige rolle, så de permanent arbejder fra distancen uden krav om møde ind på arbejdspladsen.

Sådan svarer danskerne på spørgsmålet ”Hvor sandsynligt er det, at du vil overveje at flytte på landet, hvis du stadig kunne varetage dit job uden at skulle pendle til din arbejdsplads (via fleksibelt arbejde på afstand af virksomheden)?

Meget sandsynligt

21 procent

Nogenlunde sandsynligt

31 procent

Ikke særligt sandsynligt

24 procent

Slet ikke sandsynligt

14 procent

Ved ikke       

3 procent

Jeg bor allerede på landet

7 procent

Sådan svarer danske byboere på spørgsmålet ”Hvor sandsynligt er det, at du vil overveje at flytte ud af byen og til en forstad, hvis du stadig kunne varetage dit job uden at skulle pendle til din arbejdsplads (via fleksibelt arbejde på afstand af virksomheden)?

Meget sandsynligt

23 procent

Nogenlunde sandsynligt

36 procent

Ikke særligt sandsynligt

24 procent

Slet ikke sandsynligt

10 procent

Ved ikke       

5 procent

Jeg bor ikke i byen

2 procent

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af det engelske analyseinstitut One Poll på vegne af Citrix. Den omfatter et repræsentativt udsnit af arbejdende danskere med mulighed for at arbejde hjemmefra i alderen 18-64 år. De i alt 1.000 respondenter er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.

- lb