Sådan redder I datacentret i ekstremt vejr

Sådan redder I datacentret i ekstremt vejr

Det bliver stadig vigtigere at introducere løsninger, der reducerer påvirkningen af høje temperaturer. Vertiv giver her to primære tips til at hjælpe datacentret

Del artiklen på

At folk generelt bliver ramt af vejrkatastrofer er blevet almindeligt at høre om i nyhedsudsendelser. De behandler en lang række problemer, såsom hedebølger, oversvømmelser og tørke, over hele verden. At tale om indvirkningen på datacentre kan føles upassende, når folk er døde i hedebølger over hele verden. Men datacenterindustrien er blot ét eksempel på virksomheder, der skal tilpasse sig nye forhold.

Hos Vertiv, som er global leverandør af infrastrukturløsninger, såsom køling og strømforsyning til datacentre, mærker man de problemer, som datacenterkunderne kæmper med.

- Vi skal være forberedt på ekstreme vejrforhold. Vores kunder tænker på løsninger til at beskytte deres datacentre, og vores serviceteams bidrager med værdifuld indsigt, ikke mindst når det kommer til langsigtet planlægning, siger Karsten Winther, Europachef hos Vertiv.

To tips fra Vertiv om datacenterkøling skiller sig ud. Det første er måske uventet. Det er klogt at have så mange enheder som muligt i drift i et datacenter så læng det er rimeligt i forhold til den belastning, der skal håndteres. Årsagen er, at mængden af kølebehov pr. enhed er så ens som muligt. Det betyder, at kølevæsken ikke udsættes for forskellige forhold, som fører til uønsket høje temperaturer. Det betyder også at driften bliver mere effektiv.

Det andet tip er at planlægge forebyggende vedligeholdelse. Hvor ofte det er nødvendigt varierer afhængigt af det involverede udstyr. Det kan for eksempel være hensigtsmæssigt at rengøre noget udstyr kvartalsvis eller endda oftere.

- Ekstremt vejr kræver øget forebyggende vedligeholdelse og større fokus på rengøringsudstyr. Det er en nødvendig omkostning at tage. Vi kan lære meget af regioner som Mellemøsten, Afrika og Australien, hvor folk allerede har tilpasset sig høje temperaturer, siger Karsten Winther.

Andre nyttige tips omfatter at undersøge, hvilke typer kølesystemer der fungerer bedst, når temperaturen generelt stiger. Et eksempel kunne være løsninger til køling, der ikke bruger vand. En ting, der er let at gå glip af, er, at fordelen ved at planlægge datacenterdrift, for eksempel i form af køling, baseret på historiske data, bliver mindre og mindre. Når temperatursituationen ændrer sig, og det sker hurtigt, bliver det stadig vigtigere at arbejde med forudsigelser (prædiktiv modellering) i stedet for.

Det kan se ud til, at tilpasning til øgede temperaturer ikke er lige så vigtigt i Danmark som i lande, der lider under voldsomme hedebølger. Men faktum er, at gennemsnitstemperaturen også stiger i Danmark. Driften af danske datacentre er tilpasset danske forhold, som altså også er under forandring.

- lb