Udfordringer med cloudmiljøet fortsætter
- Vi ser i dag, at virksomheder har problemer med at administrere bare et enkelt cloud-miljø, siger Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordic Sales Manager hos Veeam (Foto: Veeam)

Udfordringer med cloudmiljøet fortsætter

Når virksomheder flytter helt eller delvist i skyen, skal de huske at have strategien på plads først. For der er masser af fælder, og skyen er ikke altid en fordel

Af Lars Bennetzen

Cloud-løsninger bliver stadig mere og mere populære, og virksomheder benytter i stigende grad skyen til opbevaring af data, til virksomhedskritiske applikationer og som et væsentligt redskab til kommunikation.

Det betyder så også, at virksomheder kommer ud i flere forskellige udfordringer, blandt andet når de begynder at arbejde med de såkaldte multi-cloud-miljøer. Multi-cloud-miljøer opstår, fordi en cloudløsning sjældent er nok til at dække alle behov og opgaver for virksomheder.

Men hvor det giver nye muligheder for håndtering af data og tjenester, så kan det også være anledning til frustration for mange it-administratorer, for pludselig skal der benyttes mange forskellige værktøjer til at administrere it-miljøet.

- Vi ser i dag, at virksomheder har problemer med at administrere et enkelt cloud-miljø, og tænk så bare hvad der sker, når de skal håndtere tre-fire af slagsen, pointerer Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordic Sales Manager hos Veeam, der er specialister i backup-systemer til skyen.

Få strategien på plads

Han fortsætter med at fortælle, at det er hans erfaring, at mange i virkeligheden ikke rigtigt ved, hvad et cloud-miljø er, og at de derfor ofte bare siger ’ja’ til, at de har cloud-løsningerne på plads.

- Men når de så bliver spurgt ind til deres strategier, blandt andet om at beskytte deres cloud-miljø, så ved de ikke rigtigt, hvad det skal svare, siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Og det er vigtigt at forstå cloud-miljøet og ikke mindst at have strategierne på plads. For selvom data og tjenester ligger i skyen, så er det stadig virksomhederne, der har ansvaret for datasikkerheden.

- De fleste cloud-udbydere fraskriver sig ansvaret for datatab og så videre, når du indgår en aftale med dem, forklarer Victor Engelbrecht Dohlmann, og fortsætter:

- Her er det vigtigt at huske på, at vores data er essentielle for vores virksomhed. Hvis vi mister dem, så har vi mistet vores virksomhed. Og hvis vi ikke er online, så mister vi kunderne og dermed også vores virksomhed. Vi kan ikke tåle at være offline. Så vi skal sikre, at vores cloud-løsning altid er online, samtidig med at data er sikre.

Som et led i den strategi er det vigtigt, at virksomhederne husker på, at bare fordi data ligger i skyen, er det ikke det samme som, at de er beskyttede, eller for den sags skyld tilgængelige. Data, der ligger i en cloud-løsning, er lige så udsatte for angreb eller for nedbrud, som data der ligger på en lokal-maskine.

Når alt kommer til alt, så er cloud-løsninger også computere og servere, bare placeret i en anden arkitektur.

- Der vil altid kunne ske uheld, og derfor skal du have en strategi for, hvordan dine data altid vil være tilgængelige, og hvordan de kan genskabes i tilfælde af nedbrud, pointerer Victor Engelbrecht Dohlmann.

Pas på dine data

Samtidig skal virksomhederne også være opmærksomme på Persondataforordningen fra EU, der træder endeligt i kraft til her i maj. For hvis du sender data ud til en cloud-løsning, betyder det ikke, at du fralægger dig ansvaret for dem.

- Du har nøjagtigt samme ansvar, som hvis data lå hos dig selv. Så du skal sikre dig, at både du og din cloud-leverandør overholder GDPR, siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Derfor er det blandt andet vigtigt, at virksomheder sikrer, at der bliver taget backup af data, der ligger i skyen, og det er noget som ofte stopper virksomhederne.

- Ikke fordi der ikke findes backup-løsninger til skyen, men fordi de genskabelseshastigheder, de leverer, ofte er meget lave, så når det kommer til backup-løsninger, er det væsentligt at sikre, at data også kan genskabes hurtigt, for vi kan ikke tåle at være off-line eller miste vores data, forklarer Victor Engelbrecht Dohlmann.

Men dermed er det ikke gjort, for i den periode, hvor data skal genskabes efter et nedbrud eller et eventuelt hackerangreb, skal virksomheden stadig kunne operere online.

Derfor er det nødvendigt at have to fungerende databaser i skyen, helst i hver sit fysiske datacenter, så et nedbrud i et ikke påvirker det andet. Det betyder så også, at du skal have en strategi for, hvordan du skifter over mellem datacenter A og B, hvis det ene fejler.

- Samtidig skal du sikre, at dine data bliver valideret løbende, så du nemt kan komme videre med dit arbejde i hverdagen, pointerer Victor Engelbrecht Dohlmann og fortsætter:

- Det er nemlig ikke nok, at databasekopien er en 1-1 kopi, den skal også spille sammen med resten af dine systemer, og den skal fungere stort set med det samme, og det er noget folk ofte glemmer at teste.

Flere udfordringer

Virksomhederne står også overfor den udfordring, at de risikerer at blive bundet til en cloud-leverandør.

- Det er en situation der var velkendt før i tiden – virksomheder blev bundet til en given hardwareleverandør. Den udfordring burde vi have været over med de nye cloud-systemer, men sådan er virkeligheden ikke altid, forklarer Victor Engelbrecht Dohlmann.

Derfor er det vigtigt, at når virksomheder indgår en aftale med en cloud-udbyder, at de sikrer sig, at det er let at skifte over til andre cloud-systemer, hvis det skulle blive aktuelt.

- Vi bør bare ikke lægge vores data i en cloud-løsning, med mindre vi ved, hvordan vi kommer væk fra den igen, siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Situationen bliver naturligvis ikke lettere af, at der er så mange spillere på markedet, der tilbyder cloud-løsninger.

- Derfor skal det heller ikke være it-afdelingen, der alene vælger, hvilken cloud-løsning en virksomhed skal have. Ledelsen i virksomheden skal nemlig først tage stilling til, hvordan de vil drive deres forretning, og hvor vigtig cloud-løsningen er for driften af virksomheden, herunder hvor let det er at skifte udbyder, sikkerhedsniveauet og muligheden for at ændre på løsningen under vejs, siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Han slutter af med at sige, at når der indgås aftale om cloud-løsninger, så er det utrolig vigtigt at sikre, at det ansvarsmæssige ansvar er på plads, aftalt og dokumenteret.

- Det hjælper ikke, hvis der er et nedbrud, og det viser sig, at den ansvarlige er på ferie uden netadgang, hvis det ikke er aftalt, hvad der skal ske i den situation. Det skal sikres og dokumenteres, slutter Victor Engelbrecht Dohlmann.