Dansk IoT-teknologi sikrer mod dyre nedbrud
De tre stiftere bag Hexastate. Foto: Hexastate

Dansk IoT-teknologi sikrer mod dyre nedbrud

Den danske startupvirksomhed Hexastate CBM Solutions har færdigudviklet en avanceret Internet of Things-teknologi, som ved hjælp af kunstig intelligens kan forudsige nedbrud i produktionsanlæg. Med den nye teknologi kan blandt andre industrivirksomheder undgå dyre nedbrud, der kan medføre tab i millionklassen

De danske industrivirksomheder investerede forrige år 43 milliarder kroner i nye maskiner og elektronisk udstyr, viser tal fra Danmarks Statistik. Også industrivirksomhedernes køb af reparations- og vedligeholdstjenester er stigende med hele 27 procent siden 2010.

Nye maskiner og vedligehold er således en stor udgiftspost i industrien, men det skal der med lanceringen af en ny IoT-teknologi nu laves om på. Malte Nørgaard iværksætter og vil med virksomheden Hexastate introducere en ny avanceret IoT-teknologi, der kan forudsige nedbrud i maskiner og anlæg i industrien samt lokalisere fejl for operatøren. Teknologien bygger på en kombination af kunstig intelligens, trådløse sensorer og cloudteknologi:

- Kombineret med kunstig intelligens giver IoT nye muligheder for ikke bare at overvåge, men også forudsige nedbrud i maskiner og produktionsanlæg. Det potentiale har vi nu forløst, og efter to års intensivt udviklingsarbejde er vi nu klar med et færdigt produkt, siger Malte Nørgaard og fortæller, at Hexastates løsning er nem at implementere og dermed også er målrettet mindre industrivirksomheder:

- Markedet for IoT-løsninger har i mange år været præget af dyre sensorer, manuel analyse og kompliceret opsætning. Det er selvsagt en barriere for mange industrivirksomheder, og den barriere mener vi nu at have brudt. Vores teknologi fuldautomatiserer databehandlingen, så al data er analyseret og let at aflæse for operatøren. Løsningen kommer desuden som plug’n’play, så den hurtigt kan sættes op i virksomhedens produktion, fortsætter han.

Globale vækstambitioner

Allerede inden lanceringen af den færdigudviklede løsning har Hexastate oplevet stor interesse fra industrivirksomheder i både ind- og udland:

- Vores løsning er allerede taget i anvendelse hos flere af de største virksomheder i Norden, og også den første danske forsyningsvirksomhed er kommet på kundelisten. Generelt oplever vi en meget stor interesse for vores teknologi, og derfor er serieproduktionen nu sat i gang, siger Malte Nørgaard og fortsætter:

- Vi er startet i Danmark, men vi har allerede nu planer om eksport og vil allerede i løbet af næste år lancere løsningen i først Sverige og senere Tyskland. Vi har derfor en klar forventning om at nå op på en stabil omsætning på over 100 millioner kroner inden for de kommende fem år. Vores fremtidsplaner indebærer også ansættelse af omkring 30 nye medarbejdere inden udgangen af 2023.

Selvom Hexastate netop har afsluttet en finansieringsrunde, som muliggør de nuværende vækstambitioner, så ønsker virksomheden ifølge Malte Nørgaard på sigt at tage nye investorer med ombord, der kan hjælpe med at skalere til udlandet

Færdiguddannet på rekordtid

Hexastate er stiftet af Malte Nørgaard sammen med vennen og tidligere medstuderende Steffen Nielsen.

De to iværksættere mødte hinanden på erhvervsøkonomistudiet på Aalborg Universitet, hvor Hexastate således udspringer fra. Det var også her de mødte udvikleren Christian Graae Zandersen, som er blevet en del af ejerkredsen.

Malte Nørgaard og Steffen Nielsen færdiggjorde begge deres uddannelse på et år og ti måneder – 12 måneder hurtigere end den normerede tid og hurtigere end nogen andre bachelorstuderende i universitetets historie.

- Vores bacheloruddannelse blev en sprint, da det handlede om at blive hurtigt færdige, så vi kunne fokusere vores tid og kræfter på iværksætteri, og vi stiftede på vores kandidat Hexastate. Her fandt vi hurtigt ud af, at iværksætteri er en lidt anden disciplin, der minder mere om en maraton. Her skal man være stædig og vedholdende, da tingene ikke altid lykkes første gang. Det kræver et højt drive, og så skal de indre værdier være på plads – for man skal hver dag kunne gå den ekstra mil, forklarer Malte Nørgaard.

Hexastate vandt sidste år NOVIs Newtech-pris og har modtaget over 1,5 millioner kroner i økonomisk støtte fra blandt andet NOVI Science Park, Innovationsfonden og Dansk Industri. Herudover er virksomheden netop blevet nomineret til EY Entrepreneur of the Year i kategorien start-up/scaleup.

Hexastate er lige blevet optaget i Beyond BETA, som er et af verdens førende acceleratorforløb stiftet af virksomheden Accelerace sammen med Dansk Design Center og Erhvervshusene. Forløbet hjælper startups med at skalere og komme ud over landets grænser.

- lb