Kæmpe vækst i nordiske datacentre

Kæmpe vækst i nordiske datacentre

Datacentre skyder op som aldrig før i Norden. Heldigvis er det en bæredygtig udvikling, som resten af verden kan lære af, mener Daniel Breum, Sales Director, Nordics og Benelux hos Vertiv

Del artiklen på

Sidste år var ikke kun præget af stærk global vækst i datacentre, men også af en langsigtet digital transformation. Dette gjaldt især for de nordiske lande.

Ifølge data fra Synergy Research er antallet af "hyperscale" datacentre tredoblet globalt siden 2013. Der er nu mere end 500 faciliteter af denne type, nærmere bestemt 504. Og der er ingen tegn på at det bremser, da 151 yderligere faciliteter er undervejs. Et stort antal af de nye store datacentre er ved at blive bygget i de nordiske lande. Indtil videre har virksomheder som Google, Facebook, Amazon og Apple etableret sig her.

I det sidste årti har fokus på opbygning af datacentre været på at  holde trit med de stigende datamængder, og denne tendens ser ud til at fortsætte. Men med det nuværende fokus på bæredygtighed for alle aspekter af samfundet vil opførelsen af datacentre i de næste ti år også dreje sig om at placere faciliteter på de rigtige steder, bruge de rigtige teknologiløsninger og designe bæredygtig infrastruktur.

Ifølge en nylig undersøgelse fra Nordisk Ministerråd kunne der investeres mere end fire milliarder euro, ca. 30 milliarder kroner (44 mia. SEK), om året i Norden for at bygge datacentre inden for fem til syv år. Det handler primært om hyper-skalerbare datacentre og cloud-infrastruktur.

Vertivs rapport Data Center 2025, der blev opdateret i 2019, forstærker dette billede. 800 eksperter i datacentre deltog i en undersøgelse, der ligger til grund for rapporten. Her er nogle fund fra undersøgelsen, der er relevante for de nordiske lande:

  • Vækst i udkanten af netværk. I henhold til vores undersøgelser forventer 53 procent af dem, der allerede har såkaldte edge-løsninger, eller forventer at have det inden 2025, at antallet af installationer af denne type vil stige med mindst 100 procent. 20 procent mener en stigning på mindst 400 procent. Det handler for eksempel om sensorer i IoT-løsninger.

Vertiv har identificeret fire vigtige typer arkitekturer, som de mener vil stå for det meste af væksten inden for edge-løsninger; datakrævende applikationer, applikationer bl.a. til kommunikation mellem maskiner og applikationer, der er kritiske for menneskers sundhed og tilværelse. Selvkørende biler falder ind under den sidste kategori.

Dette gælder for Norden og involverer ikke kun et behov for nye typer datacentre, såsom præfabrikerede modulanlæg, men også software til overvågning og administration samt specialiserede tjenester.

  • Vedvarende energi. At øge brugen af vedvarende energi er en udfordring for både datacentre og edgeinstallationer. Forventningerne til at lykkes er faldet i henhold til Vertivs undersøgelser. I 2014 mente eksperter i datacentre, at 22 procent af energien til datacentre ville komme fra solenergi og 12 procent fra vindenergi. I den seneste undersøgelse var forventningerne faldet til henholdsvis 13 og otte procent. Men i de nordiske lande, hvor der er masser af vandkraft, menes energikilden at være den største for datacentre i 2025.
  • Effektiv køling. Adgang til effektiv køling er et af de vigtigste argumenter for opbygning af datacentre i Norden. Ifølge Vertivs undersøgelser tror 42 procent på mekaniske kølesystemer i fremtiden, mens 22 procent tror på løsninger med væske og udvendig luft. Brug af udvendig luft passer godt i de nordiske lande.

Vertiv sammenfatter undersøgelsen med konklusionen om, at i lyset af det aktuelle bæredygtighedsfokus for datacentre, ser de næste ti år gode ud i forhold til ekspansion i Norden.

- lb