Antallet af cyber-trusler er steget med 33 procent

Antallet af cyber-trusler er steget med 33 procent

Det er ikke kun corona-virussen, som danskerne de sidste mange uger har skulle bekymre sig om. Også computeren er i øget risiko for at blive inficeret, viser en ny opgørelse fra sikkerhedsfirmaet Mimecast

Danskerne har tilbragt langt flere timer hjemme end normalt i de seneste 100 dage. For en stor dels vedkommende er tiden blevet brugt på internettet, og det har været mere risikofyldt, end det var for blot få måneder siden.

I løbet af årets tre første måneder er antallet af cyber-trusler steget med 33 procent. Det viser en ny rapport fra sikkerhedsfirmaet Mimecast, der har analyseret trusselsbilledet de første 100 dage i 2020, hvor corona har været på toppen af dagsorden over hele verden.

”Signifikante katastrofer og store geopolitiske begivenheder bliver ofte en anledning for de mest kyniske og hjerteløse it-kriminelle til at målrette budskaber for at inficere ofres computere,” siger Carl Wearn, head of e-crime i Mimecast.

Det har også været tilfældet i langt de fleste af de angreb, som har fundet sted i perioden. Mimecast har siden januar opdaget over 60.000 falske hjemmesider med referencer til Covid-19. Når det gælder farlige e-mails, har Covid-19 ligeledes været flittigt anvendt. Mimecast har således blokeret hele 83 millioner e-mails relateret til virussen. Det har blandt andet været falske tilbud om beskyttelsesmasker eller en kur mod corona, som ser ud til at stamme fra anerkendte organisationer som Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Hold øje med links i e-mails

En stor del af cyber-angreb bliver distribueret ved hjælp af e-mails, og her har der været en stigning i alle typer af angreb. Den største stigning har været i form af links, der fører til falske hjemmesider. Hele 55,8 procent er antallet af denne type trusler steget sammenlignet med de foregående tre måneder, lyder vurderingen fra Mimecast.

Hjemmesiderne har hovedsaligt været efterligninger af kendte webshops, og har lukreret på de mange forbrugere, som har foretaget panikkøb. For denne type trussel er målet ofte at lokke offeret til at oplyse personlige data som e-mailadresse, adgangskoder og kreditkortoplysninger.

“Mit bedste råd er, at hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis tilfældet. Det er enormt vigtigt at være kritisk i disse tider, hvor mange arbejder hjemme på netværk, som er mere usikre end på kontoret, og hvor de kan opleve flere forstyrrelser, som svækker koncentrationsevnen,” siger Carl Wearn, head of e-crime i Mimecast.

Foruden links til farlige hjemmesider har de største stigninger i e-mailangreb været udsendelse af ondsindede programmer, malware, spam og e-mails, som foregiver at være fra anerkendte virksomheder og organisationer.

Konklusioner fra undersøgelsen:

  • Flere end 60.000 Covid-19 relaterede domæner er blevet registreret siden starten af januar.
  • Mimecast har blokeret flere end 83 mio. Covid-19 relaterede e-mailangreb.
  • Adskillige phishing-kampagner, hvor e-mails foregiver at have WHO som afsender, er blevet opdaget siden januar.
  • Der er opdaget eksempler på fupmails om refundering af rejser og flybilletter for at udnytte personer, som nu forventes at søge kompensation for deres bestilte rejser.

- lb