5G i centrum for den digitale udvikling i 2021

5G i centrum for den digitale udvikling i 2021

Københavnerne holder Zoom-møder og streamer som aldrig før under nedlukningen

Nedlukningen af Danmark har fået københavnernes internetforbrug til at eksplodere.

Det viser en opgørelse fra internetfirmaet Fiberby, som har kortlagt, hvor meget københavnerne har været online og trukket veksler på deres internetforbindelse i perioden fra før første nedlukning og frem til nu. Tallene er hentet blandt virksomhedens kunder, der tæller over 20.000 husstande i hovedstaden.

- Vores målinger viser, at københavnernes internetforbrug er vokset med cirka 30 procent fra før nedlukningen i marts og frem til midt januar. De første dage med Mette Frederiksens pressemøder medførte en skyhøj internettrafik. Herefter faldt den noget tilbage fra omkring maj, hvor mange vendte tilbage til deres arbejde, men hen over efteråret og især efter anden nedlukning i begyndelsen af december er internettrafikken på ny skudt i vejret.

- Tendensen fortsætter ind i januar. Lige bortset fra Dronningens nytårstale, som altid er årets største spidsbelastning på nettet, har vi ikke oplevet så meget travlhed som lige nu, forklarer Jakob Frederiksen, administrerende direktør hos Fiberby, som har eksisteret siden 2004 og i dag leverer internet til bl.a. 700 boligforeninger i hovedstadsområdet.

Videomøder, streaming og spil

Spørgsmålet er så, hvordan københavnerne har ændret på deres internetadfærd, og hvad de bruger deres tid på online lige nu?

Det har Fiberby nogle klare svar på.

- Via vores servere fordelt over hele hovedstaden kan vi se, at københavnerne flytter 20-25 procent flere data i kontortiden mellem klokken 8 og 16. Der er ikke tale om downloads, men upload af trafik, hvilket helt klart afspejler, at folk, der arbejder, og deres børn, som går i skole, ofte deltager i videomøder. Videomøder er meget effektive programmer, der kun bruger meget lidt plads, og når vi kan se en så forøget trafik i dagtimerne, er det fordi, der bliver holdt rigtig mange onlinemøder lige nu, vurderer Jakob Frederiksen.

Hovedparten af internettrafikken finder imidlertid sted om aftenen, især mellem kl. 21-24, hvorefter den falder. Det er her familierne streamer underholdning fra TV2, DR, YouTube og streamingtjenester som HBO og Netflix. Downloads af film og underholdning sammen med gaming kræver mest internetkapacitet af alle netaktiviteter.

Nettrafik forventes at vokse yderligere

- Dataforbruget på hverdage ligger her i januar på niveau med dataforbruget i weekenderne, som ellers før var ugens mest travle tidspunkter på nettet.

- Med fortsat nedlukning og dermed masser af hjemmearbejde og hjemmeskoling også den næste måned og måske længere frem forventer vi, at internetforbruget og københavnernes onlineaktiviteter vil tage til i de kommende uger, lyder vurderingen fra Jakob Frederiksen.

- lb